18–20 Ara 2024
Istanbul University Faculty of Letters
Europe/Istanbul saat dilimi

Yapay Zekâ ve İnsansız Araçların İstihbarat Alanındaki Artan Kullanımının Modern Muharebe Ortamı Üzerindeki Etkileri

20 Ara 2024 12:00
30dk
A8 (Istanbul University Faculty of Letters)

A8

Istanbul University Faculty of Letters

Oral Presentation Case Studies and Applications Session 2.3 (Day 3)

Konuşmacılar

Tolga Ökten (Milli Savunma Üniversitesi)

Açıklama

Bu bildirinin amacı istihbarat toplama ve analiz teknolojilerindeki ilerleme ve bununla bağlantılı olarak hedefleme süreçlerinde giderek yoğun bir şekilde yapay zeka teknolojisinin kullanılmasının modern çatışmalar üzerindeki etkisinin tartışılmasıdır. Konu hakkındaki literatür incelendiğinde, teknolojinin artan şekilde kullanımının hedefleme süreçlerinde insan faktörünü ortadan kaldırarak çatışmaların düello niteliğini ortadan kaldırdığı savunulmaktadır. Teknolojiyi merkeze alan bu iddianın, istihbarat ve harekat süreçlerinin iç dinamiklerini göz ardı ettiği değerlendirilmektedir. Bildiride de istihbarat teknolojilerindeki gerçekleşen ilerlemelere rağmen insan faktörünün hala önemini koruduğu savunulacaktır.

Muharebe kavramının merkezinde hedefleme kavramı bulunmaktadır. Muharebenin parçası olan kurumlarca yürütülen bütün faaliyetlerin nihai amacı hassas bir hedeflemenin başarılabilmesidir. Hedefleme süreci, imha edilmek ya da yakalanmak istenen bir hedefin belirli bir zaman ve konumda sabitlenmesidir. Sabitlenen bir hedef günümüzde çok büyük bir yüzdeyle vurulabilmektedir. Özellikle akıllı olarak da nitelendirilen mühimmatların giderek daha fazla kullanılması sabitlenen hedeflerin imhasını bir standart haline getirmiştir. Bu nedenle günümüzde önemli olan nokta hedefin bulunabilmesidir. Bu aşama istihbarat faaliyetinin de merkezinde yer almaktadır.

Günümüz çatışmalarının tarafları olan aktörler de bu durumun farkındadır. Özellikle çatışmanın kapasite açısından zayıf olan tarafı yaşanan bu asimetriyi dengelemek için giderek daha fazla dağılmakta ve gizlenmektedir. Çatışmaların güçlü olan tarafının buna verdiği yanıt insansız hava araçlarını ve arasında yapay zekanın da bulunduğu toplama ve analiz teknolojilerinin giderek artan şekilde kullanılmasıdır. Bu durum özellikle İsrail’in Gazze’ye yönelik olarak yürüttüğü harekat kapsamında incelenebilecektir. İsrail istihbarat teşkilatları, görünürlüğünü azaltan Hamas unsurlarının tespitinde ve etkisiz hale getirilmesinde yapay zeka ve insansız araçları yoğun bir şekilde kullandığı görülmektedir. Bu durum savaşın giderek insansızlaştığı ve tek taraflı hale geldiği izlenimini vermektedir. Bildiride, eski bir çatışmaya yeni bir cevap arayan İsrail’in söz konusu faaliyetleri üzerinden, modern muharebe ortamında insan faktörünün yeri tartışılacaktır. Bu çerçevede Gazze harekatına yönelik yapay zeka analiz programları ve insansız araçların kullanımı incelenerek örnek vakalar ve kayıplara dair istatistiki veriler üzerinden çıkarımda bulunulacaktır.

Anahtar Kelimeler: Teknoloji, İstihbarat, Muharebe, Hedefleme, Düello

Institution / Affiliation / Kurum

Milli Savunma Üniversitesi ATASAREN İstihbarat Çalışmaları ABD

Presentation language / Sunum Dili TR (Türkçe)
Disciplines / Disiplinler Political Science / Siyaset Bilimi
E-mail / E-posta tolgaokten1982@gmail.com
ORCID ID 0000-0002-6102-7704
Country / Ülke Türkiye

Başlıca yazarlar:

Tolga Ökten (Milli Savunma Üniversitesi)

Sunum Materyalleri

Henüz hiçbir materyal yoktur.